Ook werknemers lopen risico op te weinig pensioen

De meeste mensen in loondienst geloven dat hun kostje gekocht is als het om pensioen gaat. Niets is echter minder waar. Uit onderzoek van een grote bank blijkt dat één op de drie werknemers te weinig vermogen opbouwt om hun levensstandaard na hun pensioen voort te zetten. Volgens de bank wordt het veroorzaakt door grote verschillen in de pensioenregelingen.

Het onderzoek dat werd uitgevoerd door het Nibud spreekt van een te laag pensioen als het toekomstige inkomen lager is dan 70 procent van het gemiddeld verdiende loon. Werknemers in de zakelijke dienstverlening, vervoer, cultuur en sport lopen het meeste risico op een pensioenprobleem.

In het onderzoek zijn overigens alle vormen van vermogensopbouw meegenomen. Dus bijvoorbeeld ook het voordeel dat gepensioneerde huiseigenaren halen uit een afbetaalde hypotheek.

Wanneer is een pensioenregeling goed?

Een pensioengat wordt lang niet altijd veroorzaakt door grote schommelingen in een loopbaan of een periode van werkloosheid. De oorzaak ligt regelmatig bij een te beperkte pensioenregeling van de werkgever. Complicerende factor is dat de meerderheid van de werknemers geen idee heeft of zijn pensioenopbouw royaal, gemiddeld of beperkt is.

Omdat veel mensen in loondienst de kwaliteit van hun pensioenregeling moeilijk kunnen inschatten, wordt het pensioen ook veel te weinig meegenomen in salarisonderhandelingen. Zeker als je van baan wisselt, is het verstandig om te controleren wat je overstap doet met je pensioenopbouw.

Zzp'er nog steeds minst voorbereid op pensioen

Er is de laatste jaren veel aandacht voor de mensen die afstevenen op een pensioentekort. In de meeste gevallen wordt dan de groeiende groep zzp'ers aangesproken. Niet onterecht, blijkt ook uit het onderzoek van de bank. Zo'n 43 procent van de zelfstandigen bouwt te weinig pensioenvermogen op, tegenover 31 procent van de werknemers.

Langer doorwerken dan gedacht

Terugkerend feitje in pensioenonderzoeken: jonge mensen schatten hun pensioengerechtigde leeftijd structureel te optimistisch in. Ook hier. Werkenden onder de 45 jaar verwachten dat ze tot hun 69e moeten werken. Terwijl onderzoekers al uitgaan van een pensioen op 71-jarige leeftijd.

Bij dergelijke conclusies hoort een kanttekening. Het klopt dat de verhouding werkenden en gepensioneerden verslechtert. De huidige vooruitzichten rechtvaardigen een oplopende pensioengerechtigde leeftijd. Maar als de demografische bubbel uit de bevolkingsstatistieken verdwenen is, kan de vlag er heel anders voorhangen. Bij voorspellingen van pensioenleeftijden boven de 70 jaar is een slag om de arm gewenst.

Wil je zelf bepalen wanneer je met pensioen gaat? Is je pensioeninkomen lager dan je zou willen? Zorg dat je de financiële voorzorgsmaatregelen treft. Zo behoud je ook op latere leeftijd je onafhankelijkheid. Meer weten? Laat je gegevens achter voor een vrijblijvende afspraak, of loop eens binnen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Inzicht-FD maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie