Starter vertrouwt voor hypotheek op financieel adviseur

Jonge twintigers die voor het eerst een huis kopen, vertrouwen voor hun hypotheek in overgrote meerderheid op een onafhankelijk hypotheekadviseur. Zo'n 92 procent van de jongeren wil zelf 'in control' zijn over hun hypotheek, maar voor het afsluiten wil 86 procent wel de begeleiding van een professional. Dat blijkt uit een onderzoek van een grote hypotheekketen.

Een hypotheek afsluiten is een ingrijpende financiƫle gebeurtenis. Dat vereist enige voorzichtigheid. Hypotheekrentes vergelijken is niet ingewikkeld, maar de hypotheekvoorwaarden begrijpen en de consequenties ervan doorzien, is niet altijd eenvoudig. De hypotheekketen signaleert dat starters veel voorwerk doen, maar wel de check willen van een hypotheekadviseur.

Voordeel 'execution only' hypotheek verwaarloosbaar
Het is tegenwoordig mogelijk om helemaal zonder hulp van een hypotheekadviseur een hypotheek af te sluiten. Je moet dan wel een competentietest doen om aan te tonen dat je de begrippen snapt die in de hypotheekakte staan. Slaag je, dan staat niets je in de weg om adviesloos een hypotheek te sluiten.

Is het ook voordelig? Onderzoeksbureau MoneyView concludeerde vorig jaar dat het financieel voordeel van een zogeheten 'execution only' hypotheek verwaarloosbaar is. Als je zelf online een hypotheek sluit, betaal je nog steeds afsluitkosten. Bovendien is het aanbod veel kleiner dan bij een adviseur. Het voordeel dat je behaalt bij het afsluiten, wordt gedurende de looptijd bijna helemaal teniet gedaan.

Hulp bij complexe zaken
Een hypotheek zonder advies hoeft overigens niet altijd een slecht idee te zijn. Dat geldt vooral als er geen bijzonderheden zijn in je persoonlijke situatie die invloed hebben op je hypotheek. Bijvoorbeeld als je een aanvraag kunt doen met twee vaste arbeidscontracten, geen (studie)schulden en zonder dat je eerder een huis in bezit hebt gehad.

Zijn er wel zaken die je hypotheekaanvraag complex maken? Dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. De gevolgen van een verkeerde keuze wegen bij een financiƫle beslissing als een hypotheek nu eenmaal zwaarder dan een nieuw paar schoenen.

Overweeg je om je huurhuis in te ruilen voor een koopwoning? Kom dan eens praten bij Inzicht-FD over je mogelijkheden. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend. Wil je meer informatie? Loop dan eens binnen of laat je gegevens achter voor een afspraak.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Inzicht-FD maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie