Aflossingsvrij blijft de meest voorkomende hypotheekvorm

Een lange rentevaste periode wordt populairder, een aflossingsvrije hypotheek is nog steeds booming, maar de annuïteitenhypotheek rukt op. Enkele conclusies uit het halfjaarlijks onderzoek van Autoriteit Financiële Markten (AFM). Opvallend is dat lang niet iedereen weet wat te doen als de aflossingsvrije hypotheek afloopt. Daarnaast zijn veel huiseigenaren van plan de huidige hypotheek voort te zetten na het aflopen van de rentevaste periode.

De aflossingsvrije hypotheek is nog steeds de meest voorkomende hypotheekvorm (63%) en staat op eenzame hoogte. De volgende in de rij is de annuïteitenhypotheek (42%). Al enkele jaren neemt de populariteit van de annuïteiten hypotheek op. De beperkingen bij het afsluiten van een nieuwe aflossingsvrije hypotheek werken dit in de hand.

Aflossingsvrij niet zonder risico’s
Hoewel de naam anders doet vermoeden, moet een aflossingsvrije hypotheek gewoon afgelost worden. Deze aflossing gebeurt echter pas aan het einde van de looptijd van de hypotheek. Om deze aflossing te kunnen doen geeft 30% aan een nieuwe hypotheek af te willen sluiten. Als dat ook jouw plan is, vergeet niet dat de maandelijkse kosten mogelijk stijgen. Je mag nu nog maar 50% aflossingsvrij lenen. Over het andere deel moet je dus aflossen.

Een deel (30%) van de respondenten geeft aan toch tussentijds te gaan aflossen op de aflossingsvrije hypotheek, of juist vermogen op te bouwen buiten de hypotheek om (16%). Opvallend is dat 7 procent nog niet weet hoe ze de hypotheek gaan aflossen. Heb jij nog geen idee hoe je je aflossingsvrije hypotheek wilt aflossen? Lees hier wat de opties zijn. Uiteraard helpen wij je ook graag als je hier vragen over hebt.

Lage rente maakt lange rentevaste periode populairder
Door de lage rentestand maakt een langere rentevaste periode zijn opmars. Huiseigenaren willen zich ook in de toekomst verzekeren van de lage hypotheekrente, ook wanneer de markt draait. In 2016 had nog 7% een rentevaste periode langer dan 20 jaar. Nu is dat al 21%. Een rentevaste periode van één tot tien jaar is juist gedaald van 57% in 2016 naar 34% eind 2021.

Wanneer de rentevaste periode afloopt, kiest bijna de helft van de respondenten voor het verlengen van de bestaande hypotheek. Houd er rekening mee dat dit niet altijd de meest passende hoeft te zijn. Zowel de rente als voorwaarden kunnen bij een andere geldverstrekkers gunstiger uitvallen. Neem het aanbod van je huidige geldverstrekker dus niet klakkeloos over.

Hypotheek oversluiten bij lage hypotheekrente
De rente staat al enige tijd historisch laag. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 39% in afgelopen twee jaar een keuze heeft gemaakt voor een nieuwe rentevaste periode. Staat jouw rente al lange tijd vast? Dan is de kans groot dat je met de actuele rentes beter af bent. Dit zijn de laagste actuele hypotheekrentes per rentevaste periode:

Rente vaste periode Rentepercentage
Variabel 1,22%
1 jaar 0,70%
5 jaar 0,75%
10 jaar 0,88%
20 jaar 1,20%
30 jaar 1,36%

 

Met het oversluiten van je hypotheek kan je besparen op je maandlasten. Niet in ieder situatie levert dit het gewenste effect op. Dit hangt vooral af van de voorwaarden, resterende looptijd en rente van je huidige hypotheek. Lees hier wanneer het oversluiten vooral interessant is.

Een aflossingsvrije hypotheek is nog steeds ontzettend populair, evenals het oversluiten van hypotheken. Ben jij benieuwd of jij nog goed zit met je huidige (aflossingsvrije) hypotheek? Neem via het onderstaande formulier vrijblijvend contact op. We voorzien je graag van deskundig advies.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Inzicht-FD maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie